Hoe werkt Rupflex

De meeste van ons hebben wel een last gehad van de processierups. De meeste overlast wordt veroorzaakt door de zogeheten brandharen.
Daarom hebben wij van Rofotech hier een manier op gevonden.
Het werkt als volgt,. de eitjes overwinteren op de takken in ei-pakketjes. Deze eitjes van de processierups komen rond april uit boven in de boom en gaan zodra er bladeren aan de boom komen zit voleten. Zodra ze zich hebben volgegeten gaan ze in processie “ vandaar de naam processierups “ naar beneden en gaan nesten maken van spinsels. In het eerste, tweede en derde stadium hebben ze nog geen brandharen, deze komen in stadium vier.
De processierups veranderd in zes stadia. In het vierde stadium ontdoen ze zich van de lange haren ( vervellen ) en krijgen de gevreesde brandharen.
De rups heeft +/- 700.000 brandharen bij zich, en elke keer als ze vervellen laten ze die achter in het nest.
We kunnen dus stellen dat er per rups aan het einde van de cyclus 2,1 miljoen haartjes bij zich heeft in het nest.
Waarom heeft de rups die haartjes, ze dienen als verdediging wapen. Als er lucht verplaatsing plaats vindt schiet de rups als afweergeschut de haartjes weg, deze kunnen een tiental meter weg worden geschoten en door een wind zelfs enkele honderden meters weg vliegen. In deze haartjes die zo klein zijn als fijnstof (niet zichtbaar met het blote oog) zit een eiwit dat gif bevat. Hierdoor krijgt men last van jeuk. Is dit dan zo gevaarlijk, jazeker hoe vaker je in aanraking komt met deze brandharen, hoe allergischer je hiervoor wordt. Het kan zelfs lijden tot blindheid als deze in je ogen komen of je kunt in sommige gevallen in coma raken.
Moeten we hier dan niet iets aan doen? Het antwoord is JA.
Deze haartjes zijn gevaarlijk voor mens en dier. We zijn aan het onderzoeken gegaan wat we hieraan moesten doen.
De traditionele manier is het wegzuigen, dit is echter tijdrovend en kost relatief veel geld. Het resultaat wordt niet bereikt, waarom niet?
Voor het wegzuigen van de nesten ben je al gauw een driekwartier tot een uur bezig per boom.
Nu moet u weten dat de periode waarin de rups tot vlinder ontpopt ongeveer 3 tot 4 maand is.
Dus als men een uur per boom doet zou men theoretisch 8 bomen per dag kunnen doen. Een gemakkelijk rekensommetje leert dat je in 4 maand max 640 bomen kunt ontdoen van de nesten.

Hoe doen we dit dan?

Met RUPFLEX doen wij er 1 nest per 2 minuten. Dit houdt in +/- 30 per uur tot een hoogte van 3,5 meter. Wij doen +/- 210 nesten per dag en 1.050 nesten per week. Door onze snelheid houden we de kosten lager. Hoe werkt het systeem, de brandharen worden gevangen door een biologische spray op het nest te spuiten, het materiaal wordt met een machine opgebracht die geen lucht verplaatsing laat plaatsvinden.
Als het nest is bespoten kan de rups niet meer in en uit het nest kruipen opzoek naar voedsel.
De brandharen kunnen niet meer voor overlast zorgen en de rups ontpopt zich niet meer tot vlinder en kan deze geen nieuwe eitjes leggen voor het jaar erop.
Binnen 3 weken tot een maximum van 2 maand worden de nesten geruimd om geen residu in de natuur achter te laten.